Spelt zichten, hokken en dorsen op Landgoed Verhildersum in Leens 

Woensdag 29 juli rond 11.00 wordt naast de grote parkeerplaats van Landgoed Verhildersum het rijpe spelt met de hand en machinaal gezicht. Daarna worden de schoven in hokken gezet zodat het graan kan drogen. Zaterdag 8 augustus wordt er bij goed weer gedorst. Iedereen is beide dagen welkom om te zien hoe men vroeger op het land werkte.  

 

Ga terug in de tijd!

Vrijwilligers van Landgoed Verhildersum laten het verleden herleven. De zichten zijn gescherpt (gehaard) en de historische kleding is weer tevoorschijn gehaald. De zichtmachine is weer in orde gemaakt en wordt naar het land gebracht. Met elkaar het land in, de zicht op de nek en de strekel in de kontbuuts, voor de zichtmachine aan om ruimte te maken.
Op de plaatsen waar met de hand wordt gezicht zullen ook de schoven met de hand worden gebonden. Leuk om dit zelf ook eens te proberen! De mannen zullen graag vertellen en voordoen hoe het binden gaat.
Het grootste gedeelte zal door de zichtmachine gebeuren. En als de schoven op het land liggen wordt er met elkaar worden gehokt. De schoven worden dan in groepjes tegen elkaar gezet om verder te drogen.

Bron: website Verhildersum